De kans bestaat dat het een lang verhaal wordt, want er is zoveel over te zeggen. Toch maar een poging wagen om de internetter wat wegwijs te maken over deze vrijetijdsbesteding, via deze website van de Windhondenvereniging Coursing Nienoord te Leek. Vaak hoor je de term hazewindhonden. Dit is een ‘leken’-uitdrukking die meestal gebruikt wordt als men een Greyhound bedoelt of in het algemeen een windhond. In het vakjargon spreken we over windhondenrennen en dan wordt meestal het baanrennen bedoeld. Bij het baanrennen starten de honden vanuit een starthok en lopen een ovaal van 280, 350 of 475 meter. De hond die het eerst over de finish komt is de winnaar. Daarnaast bestaat binnen de wereld van het windhondenrennen ook coursing en dan komt de Windhondenvereniging Coursing Nienoord Leek in beeld. Vrij vertaald komt coursing neer op windhondenjacht.
Wat is coursing?
Coursing is de meest authentieke vorm van windhondenrennen, ontstaan in het hondenland bij uitstek, Engeland. Bij coursing kun je zien hoe honden, per paar, een achtervolging inzetten. De meest realistische coursing is achter levend wild in de vrije natuur, de live-coursing.
Deze illustratie komt uit ‘COURSING The Pursuit of Game with Gazehounds’ Tot voor enige jaren werd de natuur soms een handje geholpen door hazen te vangen, die bekend zijn op het coursing terrein. Deze autochtonen (hazen) werden gevangen en op de wedstrijddag losgelaten waarna vervolgens 2 honden de achtervolging inzetten. De oorsprong van coursing in competitieverband vindt je bij de “Waterloo-cup” in Engeland. De wedstrijd om de “Waterloo-cup” die nog jaarlijks gehouden wordt, is uitgegroeid tot een geweldige traditie. Als we terug gaan in de tijd is de “Waterloo-cup” de meest traditionele coursing. Evenals nu in Engeland is het op het Europese continent coursing achter levend wild bij wet verboden, vandaar dat er naar een alternatief is gezocht en gevonden. Met behulp van klossen wordt een zigzag parcours uitgezet en met een elektromotor wordt de sleephaas vanaf de start naar het eind van het parcours getrokken.
De lure-coursing
De grootste moeilijkheid bij de lure-coursing (zo heet een coursing met sleephaas) is uiteraard dat de prooi bepaalt in welke richting de achtervolging gaat. Op een groot terrein wordt een zigzag traject uitgezet d.m.v. klossen. Daarnaast kunnen ook hindernissen deel uit maken van het parcours. Het mooie van coursing is dat elke course weer anders is en een appèl gedaan wordt op de oorspronkelijke eigenschappen van de windhond. De hond moet intelligent zijn, wendbaar, kracht en snelheid hebben, uithoudingsvermogen bezitten en goed gebouwd zijn. Bij de live-coursing krijgt die hond punten die de haas dwingt om van richting te veranderen. Tijdens een lure-coursing worden de honden beoordeeld op de manier waarop ze aan het coursen zijn. Bij de Nienoord-coursing dwingt de prooi de honden in een andere richting. Vanaf de startplaats wordt de kunsthaas het terrein opgetrokken. De prooi krijgt een ruime voorsprong. Dan worden de 2 honden gestart. Het eerste gedeelte van de coursing zal dus in een rechte lijn verlopen. Na zo’n 70 tot 100 meter staat de eerste klos. Vervolgens komen er zigzag gedeelten met hindernissen en aan het eind weer wat langere gedeelten. Omdat we nauwelijks over natuurlijke hindernissen beschikken zijn in het “Nienoord”-parcours hindernissen van camouflage netten gemaakt. Bij de “Nienoord”-coursing blijft het uitgangspunt dat we zoveel mogelijk een vergelijk willen maken met de “Waterloo-Cup”. De honden krijgen voor de wijze waarop ze prooi volgen van een aantal keurmeesters, die tezamen de jury vormen, punten toegekend. De hond met de meeste punten is de winnaar.
Verdere aspecten van coursing
De rode en witte kleuren zijn van oudsher met coursing verbonden. Bij coursing lopen de honden met rendek of hesje in de coursing kleuren: rood en wit. Deze kleuren zijn bedoeld voor de keurmeesters om de honden goed van elkaar te onderscheiden, verder coursen de honden met een muilkorf. De muilkorven beschermen de honden tegen onderlinge agressie, wat overigens nauwelijks voorkomt.
Coursing vanuit hondenperspectief
Coursing is, waar je als hond in alle vrijheid je eigen course kan bepalen en ongetwijfeld in contact komt met het oergevoel van voorouders die destijds in het land van oorsprong ook op deze manier konden jagen.
Stel altijd de veiligheid van je hond voorop
Er worden tegenwoordig ook coursings aangeboden door niet windhonden eigenaren. Deze coursings wordt over het algemeen gehouden op kleine velden en de lay-out van het parcours wijkt niet veel af van een renbaan. Verder zijn door het kleine parcours de bochten en afstanden niet afgestemd op de snelheid van windhonden. Om blessures en teleurstellingen te voorkomen adviseren wij je om eerst te informeren voor welke rassen en onder welke condities zo’n coursing gehouden wordt
Uitnodiging aan de internetter
Tot slot willen we de lezers uitnodigen om alles maar eens live te aanschouwen bv. op de 1e Pinksterdag, op het een na laatste weekeinde in augustus, beide te Leek of onze seizoen afsluitende Herfstcoursing op het Ronostrand te Een. Niet alleen Afghaanse windhonden zullen daar acte de présence geven maar ook Whippets, Saluki’s, Barsoi’s, Ierse Wolfshonden, Podenco Ibicenco, Italiaanse windhondjes, Deerhounds, Azawakh’s, Galgo Español, Chart Polski, Magyar Agár en mogelijk nog andere windhondenrassen. Kijk onder Activiteiten voor de exacte data.